ART

Art Eggen had al heel wat sporten beoefend, totdat zijn vriend Hans Coeymans hem op het idee bracht. Bodybuilding zou en moest het worden. Ze trainden samen hard, totdat het noodlot toesloeg. In 1987 overleed Hans door een verkeersongeluk, tijdens zijn werk als taxichauffeur. Dit was een zware klap voor Art, maar uiteindelijk werd het een motivatie om altijd door te gaan en om niet 100% te geven, maar 200% voor hem én voor zichzelf.

Om in een goede ‘shape’ te komen, heb je een enorme wilskracht nodig. Naast de wilskracht, die voldoende bij Art aanwezig was en is, bleek de steun van Monique en Art's ouders onmisbaar om ver te kunnen komen. Om bij de top van bodybuilding te komen, moet je veel dingen doen (trainen, regelmatig leven), maar ook veel dingen laten (streng dieet, niet uitgaan, geen frites of ander junkfood). Trainen is altijd een grote passie van Art geweest, maar het volgen van een streng dieet valt toch zwaar. Zijn dagprogramma stond – buiten het werk – helemaal in het teken van bodybuilding. Art werkte bij zijn vader († 15 juli 2007), die tevens zijn grootste fan was, in de zaak: een keukenstudio aan de Akerstraat Noord in Hoensbroek. Art hield zich bezig met het plaatsen van keukens, de levering en reparatie van de apparatuur en het werken aan elektrische installaties. Trainen gebeurde 6 dagen in de week, zo’n 3 uur per dag.

In 1991 is Art naar Amerika op vakantie geweest. Daar zag hij de “echte jongens” aan het werk. Sindsdien wilde Art ook graag aan wedstrijden meedoen. In 1992 deed hij zijn eerste wedstrijd, de Limburgse kampioenschappen en werd overtuigend eerste bij de zwaargewichten. Het was het begin van een succesvolle loopbaan.

Een belangrijke datum voor Art en zijn familie en vrienden is toch wel 12 september 1993. Op deze dag werd Art Eggen kampioen B categorie bodybuilding voor zwaargewichten en overall kampioen! Dit kampioenschap werd gehouden bij de Iron Man in Den Haag. In de klasse zwaargewichten (vanaf 90 kg) was Art superieur. Ook toen de kampioenen van alle klassen op het podium stonden, was de man uit Hoensbroek onverslaanbaar. Dit was voor Art een teken dat hij op de goede weg was. Op 25 mei 1996 behaalde Art de titel Nederlands kampioen Zwaargewichten A categorie!! Dit kampioenschap werd eveneens gehouden in Den Haag. Hier heeft hij dan ook zwaar voor moeten werken. Art heeft zich speciaal moeten voorbereiden voor de kampioenschappen, in de vorm van hard trainen en een streng dieet. Daarnaast was Art al vanaf 1985 bezig met bodybuilding. Het resultaat was een perfect lichaam en een origineel optreden in Den Haag.

Art werd vervolgens uitgenodigd om deel te nemen aan een zogeheten A Grand Prix wedstrijd in Tsjechië. Hier behaalde hij een zilveren medaille. Ook mocht hij meedoen aan de Wereldkampioenschappen in Stuttgart, waar Art 9e werd.
Na de Nederlandse kampioenschappen richtte Art zijn pijlen op de Mr. Universe (wereldkampioenschappen). Om hieraan deel te nemen moest hij zich plaatsen bij de ‘Night of the Dutch Champions’, een unieke wedstrijd waar alleen Nederlandse kampioenen aan mogen deelnemen en waarbij veel belang wordt gehecht aan het showelement. Atleten krijgen hier de mogelijkheid om hun artistieke kant uit te lichten door middel van een complete show te brengen. Voor het publiek is dit dan ook genieten van een avondvullend programma, gebracht door hun eigen atleten! Art heeft altijd veel energie gestoken in dit showelement, van een Barbie Girl optreden (waarbij Art uiteraard Ken was) tot het uitbeelden van het complete Terminator verhaal met robot acts, break dance, hip hop en alles erop en eraan. Hierbij werd Art deskundig geholpen door professioneel danser Benito Deane. Deze shows zijn niet onopgemerkt gebleven: het resultaat was een aantal gastoptredens, zelfs op TV!
In 2002 was het dan eindelijk zover. Art kwalificeerde zich bij de ‘Night of the Dutch Champions’ en werd uitgezonden naar de Mr. Universe in Birmingham (Engeland) en behaalde daar een zeer knappe 6e plek!

Wat is er nu mooier dan om van je werk je beroep te kunnen maken? Dit is vaak moeilijker dan je denkt. Het is in Nederland haast onmogelijk om van bodybuilding je beroep te maken. Er zijn hier, in tegenstelling tot Amerika, te weinig sponsors te vinden voor deze tak van sport. Toch wisten Art en Monique iets succesvols op te bouwen in de fitnesswereld. In 2003 begonnen de voorbereidingen van een fitnesscenter. Twee jaren later, in oktober 2005, werden de deuren van hun fitnesscenter geopend, onder de naam ActiveFitness! Het fitnesscenter is gelegen in het pand dat door zijn opa gebouwd is, die daar destijds een slagerij had. Tevens is Art’s vader, zijn steun en toeverlaat, hier geboren.
Zoals u in het kort heeft kunnen lezen, zijn Art en Monique al jaren intensief bezig op het gebied van sport en fitness. Door deze enorme ervaring van Art en Monique kunnen de klanten rekenen op deskundige hulp, op elk niveau.